Ne vjeruje im
53

Francuski ministar vanjskih poslova poručio talibanima da lažu

B. R.
Jean-Yves Le Drian (Foto: EPA-EFE)
Jean-Yves Le Drian (Foto: EPA-EFE)
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je poručio da talibani, kako je izjavio, lažu i da njegova država neće imati nikakve odnose sa njihovom vlašću.

Ovo je kazao jučer, a prije nego što će danas u Kataru biti nastavljeni razgovori o nastavku evakuacije iz Afganistana u kojem talibani ponovo imaju vlast.

"Rekli su da će pustiti pojedine strance i Afganistance da slobodno napuste zemlju te su govorili u inkluzivnoj vladi i vladi koja će predstavljati cijelo afganistansko društvo, ali lažu", rekao je Le Drian za televizijski kanal France 5.

Poručio im je da sve, kako je naveo, ovisi od njih.

"Francuska odbija priznati ili imati bilo koju vrstu odnosa sa njihovom vladom. Želimo ih vidjeti na djelu. Bit će im potreban prostor za ekonomski razvoj i uspostavljanje međunarodnih odnosa. Sve ovisi od njih", ocijenio je.

Francuska je iz Afganistana već evakuisala 3.000 svojih državljana te je pregovarala sa talibanima kako bi to ostvarila. Le Drian će prisustvovati razgovorima u Kataru i potvrdio je da je u Afganistanu još francuskih državljana, prenosi agencija Reuters.