Milioni na ulicama
8

Francuski ministar negira policijsko nasilje na protestima, optužio radikalizirane demonstrante

V. K.
Na ulicama Francuske zabilježeno više od milion nezadovoljnih građana (Foto: EPA-EFE)
Na ulicama Francuske zabilježeno više od milion nezadovoljnih građana (Foto: EPA-EFE)
Dok se na ulicama francuskih gradova nastavljaju protesti protiv penzione reforme, političari u ovoj državi nastavili su raspravu u Skupštini o ovom pitanju, a povodom sve brutalnijeg pristupa policije demonstrantima na pitanja je morao odgovarati i šef policije.
Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin u francuskom parlamentu se osvrnuo na osobe koje su prema njegovom mišljenju previše radikalizirane, a koje učestvuju na protestima.

"Radikalizirani ljudi su djelimično poznati policiji. Da bi se olakšalo njihovo kontrolisanje, nadam se da će policija na protestima moći koristiti dronove već od ovog ljeta, što za sada nije slučaj", rekao je ministar.

Navode da policija u Francuskoj na protestima protiv penzionih reformi upotrebljava prekomjernu silu, ministar nije želio komentirati.

"Odbacujem termin policijsko nasilje. Njegovo korištenje se stavlja na isti nivo kao i legitimno nasilje kojem će policija vjerovatno pribjeći. Međutim, pojedinačne radnje određenih policajaca potrebno je osuditi", poručio je on.

Povodom desetog dana protesta, Darmanin je saopćio kako je policija uhapsila 201 osobu širom države, a da je ukupno povrijeđeno 175 policajaca i pripadnika žandarmerije.