Kaže da nije tako mislio
30

Francuski ministar na udaru kritika, pitao zašto novinarke nisu u toplesu

A. Ku.
Eric Dupont Moretti (Foto: EPA-EFE)
Eric Dupont Moretti (Foto: EPA-EFE)
Francuski ministar pravde Eric Dupont Moretti našao se na udaru kritika nakon što je prilikom održavanja konferencije za novinare prokomentarisao da nijedna od prisutnih novinarki nije bila u toplesu.

"Primijetio sam da nijedna od novinarki koje su me intervjuisale nije bila u toplesu. Zar nije bilo dovoljno vruće?", rekao je ministar.

Njegovi komentari izazvali su široku osudu novinarskih sindikata koji su ih nazvali neprikladnim i seksističkim, iako izvori bliski ministru kažu da su njegove riječi izvučene iz konteksta.

Ministar pravde je u ponedjeljak otputovao u Aurillac kako bi pregledao štetu na zgradi suda koja je nanesena tokom vikenda prilikom protesta žena koje su iskazale podršku ženi koja se zove Marina, a bila je procesuirana nakon šetnje gradom u toplesu.

Marina je u izjavi za lokalne medije rekla da je samo htjela da bude kao muškarci koji šetaju bez košulja.

Nakon obilaska zgrade suda Dupont Moretti je održao konferenciju za novinare, a nakon njenog završetka je dao komentar o novinarkama koji je izazvao negodovanja.

Sindikat redakcija BFMTV kanala rekao je da je on komentar o toplesu rekao pred "nekoliko novinara, uključujući dvoje kolega iz uredničkog tima".

Ipak, njegovi saradnici tvrde da su riječi izvučene iz konteksta te da mu se pripisuje ono što nije mislio.

"Primjedbe su izvučene iz konteksta i pripisuju mu se namjere koje nisu njegove. Ministar žali što su u trenutku kada je sud skoro izgorio od vrha do dna, izvučene iz kontekstariječi kojima mu se pripisuju namjere koje nisu njegove”, kazali su njegovi saradnici koji su također prisustvovali konferenciji za novinare.