Svijet
0

Francuski grad Marseille zove Batmana u pomoć

Klix.ba
Stanovnici francuskog grada Marseille pozvali su Batmana u pomoć nakon nedavnog vala nasilnih zločina koji se dešavaju u ovom gradu.

Online peticija koja je postavljena i na Facebooku nazvana "Will It Take Batman To Save Marseille?" (Hoće li Batman spasiti Marseille) pokrenuta je nakon što je penzioner ubijen pucnjem iz pištolja kada je pokušao zaustaviti pljačku prošle sedmice.

Šezdesetjednogodišnji Jacques Blondel udario je automobilom pljačkaše i suprotstavio im se bejzbol palicom i paprenim sprejom kada su zarobili prodavača duhana.

Pokušao ih je urazumiti i uhvatio je njihov pištolj, ali je upucan u bedro i stomak.

Marseille, koji je drugi po veličini francuski grad, suočio se s 13 ubistava ove godine od kojih su mnoga povezana sa trgovinom drogama.

Kriminalne bande masovno koriste teška oružja poput AK-47 puške, za koje se pretpostavlja da je stiglo putem Sredozemnog mora.

U ovom mjesecu 18-godišnjak je izboden na smrt u noćnom klubu, a 25-godišnji muškarac upucan u svom automobilu.

Vlada je obećala poslati 130 dodatnih interventnih policajaca koji će patrolirati gradom do kraja mjeseca, kao i 24 detektiva.

"Završite sa zvučnim frazama i retorikom... Gradu je potrebna akcija! Ako ćemo uvijek zvati još policije i vojsku zovimo Batmana!", navodi se u peticiji.

Potpisnici traže obuhvatniji pristup koji uključuje rad zajednice Marseille i vlade na "zajedničkoj viziji".