Svijet
13

Francuski ambasador u Danskoj: Pucali su na nas kao na Charlie Hebdo

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ambasador Francuske u Danskoj koji je prisustvovao debati o slobodi govora i blasfemiji tvrdi da je na njih pucano izvana.

Ambasador Francois Zimeray obratio se agenciji AFP kako bi opisao dramatične događaje koji su danas poslijepodne potresli Kopenhagen.

"Pucali su na nas izvana. Imali su namjeru sličnu onoj kada je napadnut Charlie Hebdo, samo ovoga nisu uspjeli ući unutra", rekao je Zimeray koji je dodao da je čuo najmanje 50 hitaca.

"Meci su prošli kroz vrata i svi su se bacili na pod. Uspjeli smo da pobjegnemo iz prostorije, a sada se nalazimo u kulturnom centru jer je još uvijek opasno", rekao je Zimeray.

Podjsećamo, jedan osoba je ubijena, a tri policajca su ranjena u pucnjavi na organizovanoj javnoj debati o slobodi govora u glavnom gradu Danske. Počinioci su u bijegu, a policija traga za Volkswagen Polom.

Debata je upriličena u kafiću kulturnog centra u Kopenhagenu u kojoj su učestvovali francuski ambasador i švedski umjetnik Lars Vilks, poznat po kontroverznom crtežu poslanika Muhameda.