{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuske socijaliste razdiru sukobi

F
24.11.2008. u 13:47
0
0
Francuske socijaliste razdiru sukobi
0
Francuske socijaliste razdiru sukobi
Foto: Reuters
Iako ima hiperaktivnog predsjednika, Francuska ostavlja utisak da je zamrznuta u vremenu, piše u ponedjeljak britanski Daily Telegraph.
Njezin javni sektor ne može i ne želi se reformirati, što je slučaj i s francuskom Socijalističkom strankom koja, kako se čini, nema snage da se mobilizira u jednu vjerodostojnu opoziciju.

Umjesto da iskoristi izbor nove stranačke predsjednice kao priliku za promjene, Socijalistička strankla je dozvolila da je dvije sedmice razdiru unutarstranačke razmirice koje su kulminirale izborom Martine Aubry (58) za novu šeficu stranke, mada je reformski nastrojena Segolene Royal odbila priznati njezinu tanku pobjedu, piše Daily Telegraph.

Novonastali haos predstavlja katastrofu za stranku koja se nikad nije vratila na vlast od odlaska Francoisa Mitterranda 1995. godine.

Prošle godine je Segolene Royal na francuskim predsjedničkim izborima osvojila 47 posto glasova, dok je kandidat desnice Nicolas Sarkozy dobio 53 posto.

John McCain je istom razlikom izgubio od Baracka Obame na američkim predsjedničkim izborima i McCainov poraz je odmah potaknuo Republikansku stranku da počne razmišljati šta će i kako će dalje, dok su se francuski socijalisti posvađali na krv i nož.

U utorak njihovo Nacionalno vijeće treba odlučiti hoće li prihvatiti žalbu Segolene Royal, a ko god bude proglašen novim stranačkim predsjednikom, imat će nezavidan zadatak da ujedini i vodi jednu ideološki zavađenu stranku, piše Daily Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: