Šifra "maska 19"
0

Francuska: Žene u apotekama koriste kodne riječi kako bi upozorile na nasilje u porodici

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Francuskoj žene sve češće koriste kodne riječi u apotekama kako bi upozorile na nasilje u porodici koje je sve učestalije za vrijeme karantine.

U francuskom gradu Nancy, jednom od rijetkih javnih mjesta koji je i dalje otvoren nakon što je vlada uvela karantin kako bi spriječila širenje koronavirusa, jedna žena došla je u apoteku, ali ne zbog lijekova.

Ona je u apoteku stigla kako bi farmaceutu rekla da ju je partner zlostavljao. Ubrzo nakon toga, njenog supružnika uhapsila je policija. S obzirom da se zbog pandemije koronavirusa prisiljava da sve zemlje preduzmu neviđene korake kako bi ograničili kretanje svojih građana, žrtve porodičnog nasilja iznenada su se našle zarobljene kod svojih partnera koji ih zlostavljaju.

Neki nisu u stanju, ili se previše boje nazvati policiju, kažu stručnjaci. Tako je Francuska, inspirisana sličnom šemom u Španiji, poručila žrtvama nasilja da se upute u apoteke. Ukoliko de desi da u apotekama ne mogu otvoreno razgovarati, farmaceutu iza šaltera jednostavno mogu reći šifru "maska ​​19".

"Žena u Nancyju prva je zatražila pomoć otkako je vlada pokrenula ovu inicijativu prošle sedmice", rekla je za CNN portparolka francuske ministrice za ravnopravnost Marlene Schiappa.

Kako mjere zatvaranja u Evropi postaju pooštrene, humanitarne i policijske snage podižu uzbunu zbog potencijalnog porasta porodičnog nasilja. Biti zatvoren kod svog zlostavljača čini žrtve ranjivijima, jer nema spasa. Osim toga, više studija otkrilo je da emocionalno stresni događaji mogu dovesti do porasta agresivnog ponašanja kod kuće.