Svijet
0

Francuska želi ponovo odobriti muslimankama da nose maramu u školi

Anadolija
Vlada Francuske je objavila izvještaj koji je izazvao veliku pažnju u toj zemlji ali i u svijetu, a u kojem se predlaže ukidanje zabrane nošenja marama muslimankama u školi, javlja Anadolu Agency (AA).

Britanski list “The Telegraph” piše kako spomenuti izvještaj predlaže radikalne izmjene dosadašnje “asimilacijske politike” u Francuskoj, koji je podrazumijevao da imigranti napuste svoju kulturu i usvoje francusku kulturu.

Također, takva zvanična politika Francuske je podrazumijevala i zabranu nošenja marame za muslimanke u školama kao i označavanje ulica po stranim imenima. Zbog straha od rastućeg rasizma i etničkih podjela u zemlji, izvještaj posebno naglašava arapsku dimenziju francuskog identiteta.

U izvještaju se navodi da francuski mediji ne trebaju posebno isticati etnički identitet u negativnim vijestima, dok se podržava učenje arapskog i afričkih jezika u francuskim školama.

Izvještaj, čiji cilj je poduprijeti bolju integraciju miliona osoba stranog porijekla u Francuskoj, pripremio je premijer iz reda socijalista Jean-Marc Ayrault koji planira spomenute izmjene provesti u djelo već naredne godine.

Međutim, konzervativni političari i francuska javnost anti-imigrantskih tendencija burno je reagovala na predložene izmjene francuske vlade.

Konzervativni krugovi u toj zemlji tvrde da bi takve izmjene otvorile put slabljenju francuske kulture ali i napuštanju sekularnih vrijednosti što bi, prema njima, ugrozilo “viziju republikanske asimilacije”.

Inače, zabrana marame u Francuskoj je uvedena 2004. godine kada je donošen zakon kojim se zabranjuje nošenje marame i vjerskih simbola u francuskim školama.