Pronaći plan
3

Francuska želi odmah nastaviti sa političkim procesom za okončanje sukoba u Siriji

SRNA
Jean-Yves Le Drian (Foto: EPA-EFE)
Jean-Yves Le Drian (Foto: EPA-EFE)
Francuska želi odmah nastaviti sa političkim procesom s ciljem okončanja sukoba u Siriji, izjavio je danas šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian, nakon što su zapadne sile izvršile, kako je naveo, legitimne vojne udare na režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

"Mora biti pronađen plan za okončanje krize, uz političko rješenje. Spremni smo da odmah radimo sa svim zemljama koje žele da učestvuju", rekao je Le Drian na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim ministrom odbrane Florence Parly.

On kaže da su udari koje su tokom noći izvršili Francuska, Britanija i SAD "legitimni" i predstavljaju odgovor na hemijski napad na grad Dumu prošle sedmice.

"Neprihvatljiva je eskalacija upotrebe hemijskog oružja i Siriji. Napadi su bili proporcionalni i precizni", rekao je Le Drian.

Parly je istakla da je meta zapadnih sila bio "glavni istraživački centar" i dvije lokacije za proizvodnju "tajnog programa hemijskog naoružanja" pod kontrolom sirijskih vlasti.

"Gađali smo njihove kapacitete za razvoj, usavršavanje i proizvodnju hemijskog oružja. Cilj je jasan, a to je da se spriječi da režim ponovo koristi hemijsko naoružanje", naglasila je Parly.

Francuska je u akciji koristila vojne brodove stacionirane u Sredozemnom moru, te borbene avione iz baza u Francuskoj.