Svijet
0

Francuska: Zabranjen ulazak u zemlju za skoro 1.000 ljudi

Anadolija
Bernard Cazeneuve (Foto: EPA)
Bernard Cazeneuve (Foto: EPA)
Bernard Cazeneuve, ministar unutrašnjih poslova Francuske rekao je da je od terorističkih napada u Parizu 13. novembra do danas zabranjen ulazak u zemlju za skoro 1.000 ljudi. Plod je to kontrole granica Francuske, koje su uspostavljenje nakon napada u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Cazeneuve je, obraćajući se javnosti u subotu u Strasbourgu, rekao da gotovo 15.000 policajaca, žandarmerije, carinika i pripadnika francuske granične službe nadgleda granice Francuske, posebno sjeverne ulaze iz Belgije, odakle su teroristi krenuli u svoj ubilački pohod po Parizu.

Iste mjere kontrole granica će se nastaviti primjenjivati zbog COP21, Samita o klimatskim promjenama koji počinje u ponedjeljak u Parizu. Cazeneuve je istakao da je i dalje na snazi vrlo visok stepen prijetnje od terorističih napada.

Osim zabrane ulaska u Francusku, vlasti su u kućni pritvore stavile više od 300 osoba kao jednu mjera vanrednog stanja. Za njih dvadesetak se smatra da su potencijalna prijetnja javnom redu tokom Samita o klimatskim promjenama.