Zahtjev premijerke Borne
0

Francuska zabranila ministrima WhatsApp, Signal i Telegram: Ponudili alternative

L. S.
Foto: Ilustracija: A.L. / Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Foto: Ilustracija: A.L. / Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Francuska zabranjuje ministrima aplikacije WhatsApp, Signal i Telegram zbog sigurnosnih propusta, pri čemu traži francuske alternative.

Francuska premijerka Élisabeth Borne zabranila je široko korištene aplikacije za razmjenu poruka WhatsApp, Telegram i Signal za ministre i njihove timove zbog sigurnosnih propusta, navodi se u dopisu do kojeg je došao francuski list Le Point .

"Ovi digitalni alati nisu lišeni sigurnosnih nedostataka, pa stoga ne mogu garantirati sigurnost razgovora i informacija koje se dijele putem njih", navodi se u dokumentu od 22. novembra.

Borne je postavio rok do 8. decembra da vlada umjesto toga pređe na korištenje francuske aplikacije Olvid, koja je certificiralo francusko nadzorno tijelo za kibernetičku sigurnost ANSSI.

"Moj tim i ja koristimo ga od jula 2022. U decembru će cijela vlada koristiti Olvid, najsigurniji svjetski sistem za razmjenu trenutnih poruka", potvrdio je francuski ministar za digitalnu tehnologiju Jean-Noël Barrot.

Tchap, aplikacija za sigurnu razmjenu poruka i suradnju koju je razvila vlada, pokrenuta 2019., također je dozvoljena.

Vlada je ranije naredila državnim službenicima da uklone sve vrste platformi društvenih medija, aplikacija za igre i video-striming, uključujući TikTok, CandyCrush i Netflix, sa svojih radnih uređaja zbog cyber sigurnosti i privatnosti.