U Carpentrasu
22

Francuska zabilježila rekordnu temperaturu od 44,3 stepena

S.H.P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuska je dosegla najvišu dosad zabilježenu temperaturu od 44,3 stepena. Novi rekord izmjeren je u gradu Carpentrasu. Dosadašnji rekord bio je 44,1 stepen 2003. godine.

Gradonačelnik Étienne Baudu kazao je da su u ovom gradu škole zatvorene. Francuska meteorološka služba izdala je do sada neviđeni crveni alarm za četiri područja.

Ova područja smještena su na samom jugu Francuske dok je za ostatak zemlje izdato narandžasto upozorenje.

Osim u Francuskoj i druge zemlje Evrope pogodio je toplotni val, pa su u ovom mjesecu najviše temperature u svojoj historiji zabilježile Njemačka, Francuska, Poljska i Češka.

U Španiji se vatrogasci bore protiv najgorih požara koji su pogodili Kataloniju u posljednjih 20 godina. Za osam područja izdato je crveno upozorenje alarm, a očekuje se da će temperature porasti iznad 42 stepena u mnogim područjima.

Vjeruje se da je nekoliko ljudi izgubilo živote zbog ekstremnih temperatura, uključujući i dvije osobe koje su umrle od posljedica toplotnog vala u Španiji.

Jedan od njih je 17-godišnji radnik u farmi u Cordobi, a drugi 80-godišnjak u gradu Valladolidu na sjeveru zemlje.

U Velikoj Britaniji, policija je upozorila ljude na opasnost od hlađenja u rijekama i jezerima nakon što se 12-godišnja djevojčica utopila u rijeci Irwell u Greater Manchesteru.