Svijet
0

Francuska vojska evakuirala oko 700 stranaca iz Čada

FENA
Oko 700 stranaca je dosad evakuirano iz Čada francuskim vojnim avionima, prenijeli su u ponedjeljak francuski elektronski mediji.
Prvi avion koji je prevozio 202 osobe, najveći broj Francuza, stigao je u ponedjeljak ujutro u Pariz.

Evakuirani stranci, koje je dočekao ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, u dobrom su zdravstvenom stanju, ali vidno uzdrmani snažnim sukobima koji su se tokom vikenda vodili u glavnom gradu ove bivše francuske kolonije - N'Djameni.

Drugi avion iz Gabona, gdje se trenutno nalaze evakuirani stranci, očekuje se u utorak u Parizu.

Evakuacija koja je počela u subotu nastavlja se uvečer dok se sukobi ne smiruju između pobunjenika i vladinih snaga. Grad u kome živi oko 700.000 stanovnika bio je u nedjelju poprište pljački i paljevina, u kojima su poginuli mnogi civili.

Ministar odbrane Hervé Morin ponovio je u nedjelju uvečer da je Francuska neutralna u sukobu, dok je šef diplomatije Kouchner iznio političku podršku Francuske predsjedniku Chada Idrissu Debyju, koji se nalazi opkoljen u predsjedničkoj palači.

Pobunjenici su optužili Francusku da “pomaže diktatoru naoružavajući ga kako bi ubijao građane Čada“ i najavili zauzimanje aerodroma s koga polijeću francuski avioni s evakuiranim strancima.



Predsjednik Nicolas Sarkozy je u petak predložio Debyju da ga francuske snage evakuiraju iz Čada, ocjenjujući da mu je ugrožen život, ali je predsjednik ove centralnoafričke zemlje odbio tu ponudu.

Kouchner, koji je napad pobunjenika ocijenio „surovim“, rekao je da „Francuska za sada nije uključena u ovaj rat“, ali da bi mogla biti ako bude donesena odgovarajuća rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je u nedjelju hitan sastanak u New Yorku na zahtjev Francuske, ali se nije uspjelo dogovoriti o nacrtu rezolucije o podršci vlastima u Čadu jer je ruska delegacija tražila dodatne konsultacije s Moskvom.

Pariz i N'Djamena su povezani sporazumom o bilateralnoj vojnoj saradnji iz 1986. godine. U Čadu je trenutno 1450 francuskih vojnika.