{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Francuska: Ustavni sud osudio zakon o kažnjavanju negiranja armenskog genocida

F
FENA
28.2.2012. u 18:51
0
5
Francuska: Ustavni sud osudio zakon o kažnjavanju negiranja armenskog genocida
0
Francuska: Ustavni sud osudio zakon o kažnjavanju negiranja armenskog genocida
Neki zastupnici aplauzom pozdravili zakon (Foto: AFP)
Francuski ustavni sud donio je u utorak presudu da je zakon o kažnjavanju negiranja armenskog genocida u 1915. godini, koji je izazavo diplomatsku krizu između Pariza i Ankare, u suprotnosti sa slobodom izražavanja, saopćilo je pravosuđe.
"Ustavni sud je ocijenio da je, kažnjavajući osporavanje postojanja i pravne kvalifikacije zločina, koje je sam priznao i okvalificirao kao takve, zakonodavac neustavno povrijedio slobodu izražavanja i komuniciranja", navodi se u saopćenju.

Turska je "zadovoljno" dočekala odluku Ustavnog suda, izjavio je glasnogovornik turskog diplomatskog predstavništva u Parizu agenciji AFP. Izbjegnuta je "velika kriza" između Francuske i Turske, izjavio je dopremijer Bulent Arinc na Twitteru.

Zakon je 23. januara usvojio parlament i podržao predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je 1. februara obećao novi tekst zakona u slučaju negativne presude ustavnog suda.

Prema odredbama zakona, svako javno negiranje genocida nad Armenima povlači kaznu od godine dana zatvora i novčanu kaznu u visini od 45.000 eura. U Francuskoj se kažnjava negiranje genocida u Drugom svjetskom ratu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: