Svijet
0

Francuska upozorava: Mogli bismo zaratiti s Iranom

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, izjavio je kako bi svijet trebao biti spreman na rat s Iranom zbog nuklearnog programa kojeg ta država razvija. Iako Iran odbacuje sve optužbe na svoj račun, Kouchner smatra da će u slučaju da se Iran naoruža nuklearnim oružjem, svijet biti u velikoj opasnosti.

"Trebamo se pripremiti za najgore, a najgore je rat", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u intervjuu za francuski radio i televiziju.

Prema njegovim riječima, svijet bi trebao biti spreman na rat sa Iranom zbog nuklearnog programa ove zemlje, navodi BBC u svom prenošenju.

Iran će također biti glavna tema godišnje UN-ove konferencije o nuklearnom oružju koja će se održati u Beču.

Iran poriče da posjeduje nuklearno oružje, ali kaže da želi nuklearnu energiju kako bi unaprijedili svoj električni sistem. Iran je zanemario sva upozorenja koja im je UN uputio zbog trgovanja obogaćenim uranijem, a koji je prema mišljenju Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja Iran koristi kako bi napravio nuklearno oružje.

Bernard Kouchner je izjavio kako pregovori s Iranom moraju biti provedeni do kraja, a UN-u koji do sada nije poduzimao oštre mjere protiv Irana, savjetuje da ipak razmisle o mogućim, strožijim sankcijama.

"Odlučili smo nastaviti s pregovorima i pripremiti eventualne sankcije protiv Irana, ali izvan UN-ove oblasti. Naši dobri prijatelji Nijemci su nam to sugerirali", rekao je Kouchner za medije.

Zvanična iranska novinska agencija Irna osudila je u ponedjeljak "ekstremizam" francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njegovog šefa diplomatije Bernarda Kouchnera dodavši da se "taj Evropljanin uvukao u kožu Amerikanaca i oponaša njihove krike".