Svijet
0

Francuska ukinula smrtnu kaznu u svim okolnostima

FENA
Francuska je danas ratificirala Protokol 13 Evropske konvencije o ljudskim pravima kojim se ukida smrtna kazna u svim okolnostima.

Povodom 10. oktobra - prvog "Evropskog dana protiv smrtne kazne", koji je proglasilo Vijeće Evrope, ambasador Bruno Gain, stalni predstavnik Francuske pri Vijeću Evrope, dostavio je ratificirane dokumente francuske vlade.

Francuska je 40. država od 47 zemalja članica ove organizacije koja je ratificirala Protokol 13 koji je stupio na snagu 1. jula 2003.

Na Međunarodnoj konferenciji protiv smrtne kazne u Lisabonu, koju je organiziralo Vijeće Evrope, Portugal, predsjedavajući Evropske unije i Evropska komisija, generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis jučer je rekao:

"Ukidanje smrtne kazne u Evropi predstavlja vrhunski domet našeg napretka u odbrani ljudskog dostojanstva i ljudskih prava. Uvjeren sam da će nam Evropski dan protiv smrtne kazne pomoći da krenemo naprijed ka danu kada će, u ne tako dalekoj budućnosti, smrtna kazna biti ukinuta na cijeloj planeti", zaključio je Davis.