Popuštanje mjera
9

Francuska ublažava restrikcije, otvaraju se barovi i restorani

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuska polako ublažava restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa, a to je rezultiralo otvaranjem barova, restorana, prodavnica i kulturnih objekata.

Od danas je dozvoljeno da na otvorenim terasama restorana zajedno sjedi grupa do šest osoba, a policijski sat počinje u 21 umjesto u 19 sati. Neki eksperti zdravstva u zemlji su zabrinuti zbog dnevnog broja novozaraženih koji u prosjeku iznosi oko 13.000. Ipak, ovaj broj je daleko manji u odnosu na vrhunac kada je broj dnevnih slučajeva zaraze iznosio više od 40.000. Ove brojke su zabilježene u aprilu.

Vakcinacija u Francuskoj je ubrzana u proteklim sedmicama, a dosad je barem prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo više od 20 miliona ljudi, dok je gotovo 9 miliona u potpunosti vakcinisano.

Vlada je postavila cilj da vakciniše 20 miliona ljudi prvom dozom vakcine do sredine maja.

Nakon mjeseci lockdowna, danas se restrikcije ubkažavaju, tako da uz restorane dozvoljen rad za kafiće, manje važne prodavnice, kina, pozorišta, muzeje i sportske objekte.

Ipak, neke restrikcije ostaju na snazi. Barovi i restorani ne mogu primati goste u zatvorenim objektima, a kapacitet ne smije prelaziti 50 posto. Dozvoljeni kapacitet za kina iznosi 35 posto i maksimalno 800 ljudi.