{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska ublažava odbranu Polanskog

F
1.10.2009. u 19:41
0
3
Francuska ublažava odbranu Polanskog
0
Francuska ublažava odbranu Polanskog
Foto: Reuters
Francuski ministar kulture Frederic Mitterrand u četvrtak je ublažio bezuvjetnu odbranu Romana Polanskog, rekavši kako su optužbe protiv njega "teške", ali se i upitao hoće li se poznatu filmskom redatelja nepristrano suditi u SAD-u, koji traži njegovo izručenje zbog 32 godine stara seksualnog prijestupa, prenose svjetske agencije.
"Postoji zabrinutost zbog apsolutno nevjerojatna medijskog linča kojem je Polanski bio podvrgnut prije 30 godina", rekao je Mitterrand na konferenciji za novinare u Parizu.

Redatelj "Kineske četvrti", "Rosemaryne bebe" i "Pijanista", za koji je 2002. dobio Oscara, uhićen je u nedjelju u Švicarskoj na zahtjev SAD-a pod optužbom da je 1977. spolno općio s 13-godišnjom djevojčicom. Pobjegao je iz SAD-a 1978. večer prije izricanja presude, bojeći se 50-godišnje zatvorske kazne te se nikad nije vratio u tu zemlju.

Mitterrand je odmah nakon uhićenja ustao u obranu Polanskog, koji ima dvojno francusko i poljsko državljanstvo, optuživši SAD da time što nakon toliko vremena progoni poznatog redatelja pokazuje svoje "zastrašujuće" lice.

Slične izjave o toj je temi dao i francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, pa su se obojica našla na udaru kritika da filmska ostvarenja Polanskog ne mogu biti isprika za nedjela za kakva je optužen te da su prenaglili u zahtjevu za njegovim oslobađanjem.

Francuska je vlada u srijedu promijenila ton, rekavši kako su optužbe protiv redatelja ozbiljne i kako Polanski nije iznad zakona, stavivši tako Mitterranda u neugodan položaj.

"Zadatak ministra kulture je da brani umjetnike. Mislim da Roman Polanski, kao francuski državljanin i velik umjetnik, zaslužuje solidarnost i razumijevanje francuskog ministra kulture", rekao je, pomalo iživciran, Mitterrand i ipak dodao kako su optužbe protiv Polanskog "teške".

"To je teško djelo za koje nema isprike i koje mora biti sankcionirano", rekao je, ali i izrazio dvojbe hoće li Polanskom u SAD-u biti objektivno i pravedno suđeno.

"Način provedbe sudskog postupka također, najblaže rečeno, izaziva neka pitanja", rekao je Mitterrand, govoreći o raspravi koju je izazvao dokumentarni film "Traži se i želi Roman Polanski" iz 2008. tezom o mogućoj procesnoj pogrešci.

U tom je filmu negdašnji tužitelj u postupku protiv Polanskog prije 32 godine David Wells prikazan kako se sa sucem Laurenceom Rittenbandom dogovara o slučaju, što je po anglosaksonskom pravu strogo zabranjeno.

Wells u filmu kaže kako je sudac Rittenband, koji je u međuvremenu umro, prihvatio njegov savjet da odustane od nagodbe i Polanskom presudi povećanje zatvorske kazne.

Ta je Wellsova izjava poslije poslužila kao temelj za zahtjev odvjetnika Romana Polanskog za obustavu postupka protiv njihova klijenta.

No Wells, koji je već dvije godine u mirovini, u srijedu je izjavio kako je cijelu priču o dogovoru sa sucem izmislio.

"Izmislio sam to kako bih uljepšao cijelu stvar", rekao je Wells u razgovoru za AP, dodavši kako je "napuhao" svoju ulogu nakon što mu je rečeno da će se film prikazivati u Francuskoj, a ne u SAD-u.

"Intervjuirali su me u sudu u Malibuu dok sam još bio u uredu okružnog tužitelja i ja sam uljepšao priču. Neću okolišati - lagao sam. Užasno mi je neugodno", rekao je Wells.

Dodao je kako je prije nekoliko mjeseci ponudio da pod prisegom u sudu posvjedoči da je lagao u dokumentarnom filmu te da uredu tužitelja dade pisanu izjavu o tome što je učinio, no otad mu se niko nije javio.

Polanski je 1977. optužen da je šampanjcem i drogom omamio 13-godišnju djevojčicu-model tokom fotografskog snimanja i silovao je.

Prva je optužnica obuhvaćala šest kaznenih djela, uključivo silovanje nakon drogiranja, zlostavljanje djece i sodomiju.

No Polanski je priznao krivnju za spolni odnos s maloljetnicom u zamjenu za odbacivanje ostalih tačaka optužnice, pa je sud prihvatio poslati ga na 90 dana u zatvor, uz psihijatrijsko promatranje.

Iz zatvora je pušten nakon 42 dana, ali je iz SAD-a pobjegao u Francusku prije nego je objavljena presuda, nakon što se proširio glas da je sudac novinarima rekao kako mu namjerava produžiti zatvorsku kaznu.

Zahtjev odvjetnika Romana Polanskog za obustavu postupka protiv njihova branjenika zbog navoda iz dokumentarnog filma kojima su povrijeđena njegova ustavna prava bio je odbačen zbog toga što je Polanski bio u bijegu, iako je sudac priznao kako se u izvornom slučaju dogodila "teška procesna pogreška". Taj zahtjev sad rješava prizivni sud.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: