Teroristički akti
32

Francuska u strahu nakon napada u Parizu, uhapšeni muškarac već bio osuđen zbog planiranja ubistava

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Armand Rajabpour-Miyandoab, muškarac poznat francuskim vlastima kao "radikalni islamista" koji ima psihičke probleme nožem je usmrtio turistu i ranio dvoje ljudi u centru Pariza u subotu kasno navečer prije nego što je uhapšen, a tužitelji su otvorili istragu o terorističkom napadu.
Napad u blizini Eiffelovog tornja oko 21:00 sat u subotu navečer doveo je do najveće pripravnosti u zemlji, dok napetosti rastu u pozadini rata između Izraela i Hamasa.

Tužitelji specijalizirani za terorističke akte rekli su za AFP da su otvorili istragu protiv napadača, koji je identificiran kao francuski državljanin rođen 1997. godine, a čiji su roditelji Iranci. Muškarac je uhapšen ubrzo nakon napada.

Muškarac, koji je živio sa svojim roditeljima u regiji Essonne južno od Pariza, rekao je policiji "da ne može podnijeti ubijanje muslimana u Afganistanu i Palestini" i optužio je Francusku da je "saučesnik u onome što Izrael radi u Pojasu Gaze", izjavio je francuski ministar policije dodao je Gérald Darmanin.

Darmanin je rekao da je muškarac već osuđen 2016. na četiri godine zatvora zbog planiranja još jednog napada u pariškoj poslovnoj četvrti La Défense, koji nije uspio izvesti.

Tri osobe bliske osumnjičenom zadržane su u pritvoru u nedjelju poslijepodne, rekli su tužitelji.

Ovaj napad izazvao je odgovore s najviše razine francuske države.

"Nećemo pokleknuti pred terorizmom", poručila je premijerka Élisabeth Borne.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da šalje izraze saučešća porodici ubijenog u terorističkom napadu.

Policijski i sigurnosni izvori potvrdili su da je napadač u trenutku napada na društvene mreže objavio video u kojem preuzima odgovornost, govoreći o "aktuelnim događajima, vlastima i ubistvima nevinih muslimana".

U dvominutnom videu, napadač je izjavio da podržava terorističku grupu ISIL i zakleo se na vjernost njenom sadašnjem vođi Abu Hafsu, izvještava stručnjak za terorizam France24 Wassim Nasr.

Istražitelji će pomno proučiti napadačevu medicinsku hitoriju, rekao je sigurnosni izvor za AFP, nazvavši ga "vrlo nestabilnim i na njega se lako može utjecati".

Tokom njegovog boravka u zatvoru, između 2016. i 2020. godine, uprava zatvora je konstatovala ozbiljne incidente i uočila realnu mogućnost nasilnog djelovanja.

Tužitelji ga sumnjiče za ubistvo 23-godišnjeg muškarca, kojeg je pravosudni izvor identificirao kao njemačko-filipinskog državljanina. On se sumnjiči i za ranjavanje 66-godišnjeg britanskog državljanina i 60-godišnjeg Francuza.