Svijet
0

Francuska: U nedjelju drugi krug parlamentarnih izbora

FENA
Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj bit će u nedjelju obilježen dvobojem ljevice i desnice i potvrditi bipolarizaciju političke scene te dovesti, kako se očekuje, po porasta broj žena zastupnica u Nacionalnoj skupštini.

Od 577 okruga u Francuskoj, biraju se kandidati u njih 476, jer su konzervativni UMP i njegovi saveznici uspjeli osvojiti 109 mjesta već u prvome krugu, a glavna opoziciona stranka socijalisti samo jedno mjesto. Za ulazak u parlament natječe se 903 kandidata, od čega je gotovo trećina žena. Očekuje se da će postotak žena biti bitno veći nego u sazivu parlamenta biranog 2002. Tako bi u novome sazivu trebalo biti 307 žena, ili 32,69 posto dok je prije pet godina birano 250, ili 24 posto, javila je u subotu Hina

Očekuje se da će parlamentarni izbori završiti velikom pobjedom konzervativnog UMP-a kojemu je na čelu predsjednik Republike Nicolas Sarkozy, izabran na tu dužnost u maju. Međutim, kako prenose francuski mediji, iako UMP ima sve izglede da pobijedi u drugome krugu, u petak ipak bilježi pad popularnosti prema svim anketama, što analitičari tumače strahom birača od prevelikog gomilanja moći u rukama jedne stranke. Predsjednik Sarkozy nastoji ostvariti nadmoćnu većinu u parlamentu kako bi lako mogao provesti svoje ambiciozne reforme kojima će prekinuti s prošlošću.

Socijalisti opte nastoje popraviti što je moguće i tako ublažiti štetu nastalu u prvome krugu parlamentarnih izbora prošle sedmice.

Sarkozyjev UMP i njegovi saveznici s desnog centra trebali bi preuzeti kontrolu u Nacionalnoj skupštini od 577 mjesta. Prema anketi Ipsos konzervativci bi dobili između 406 i 438 mjesta, a soocijalisti, komunisti i Zeleni od 132 do 167 mjesta.

Anketa TNS Sofres prognozira desnici od 401 do 433 mjesta, te od 173 do 174 mjesta za ljevicu. Konačno, anketa CSA govori da bi desnica mogla dobiti 420 do 463 mjesta, a ljevica između 106 i 148.Stranka centra koju vodi Francois Bayrou, čovjek koji je osvoji treće mjesto na predsjedničkim izborima u maju, trebala bi dobiti samo tri mjesta u parlamentu.