Svijet
122

Francuska: U džamijama odana počast za žrtve napada na "Charlie Hebdo"

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
U džamijama širom Francuske odana je počast žrtvama oružanog napada na redakciju satiričnog lista "Charlie Hebdo", u kojem je poginulo 12 osoba.

Francusko vijeće muslimana (CRCM) i Unija islamske organizacije Francuske uputili su poziv imamima 2.300 džamija u toj zemlji, da hutbu, predavanje koje se održava nakon džuma-namaza petkom, posvete osudama nasilja i terorizma.

“Danas je posebna prilika za poziv na solidarnost“, poručio je Houssen Amode, predstavnik CRCM-a.

U Francuskoj, evropskoj zemlji s najvećim brojem muslimana, desilo se nekoliko napada na džamije nakon napada na "Charlie Hebdo" u srijedu. Taj dan, bačeno je nekoliko eksplozivnih naprava na dvorište džamije u gradu Le Mans, od kojih je jedna eksplozirala, ali u napadu nije bilo povrijeđenih.

Također, ispaljeno je nekoliko hitaca nakon večernjeg namaza prema molitvenom prostoru muslimana u blizini Narbonnea, na jugu Francuske, koji je bio prazan u to vrijeme.

Jučer je došlo do eksplozije i u jednom kebab restoranu, na istoku zemlje, gdje također nije bilo povrijeđenih.

Francusko vijeće muslimana osudilo je napad na redakciju "Charlie Hebdo", opisavši ga kao “barbarski akt protiv demokratije“.

“Duboko smo šokirani onim što smo vidjeli i osjetili u sjedištu 'Charlie Hebdoa'. Horor priča i neopisiva bol, sve je ličilo na ratno područje sa automatskim puškama 'kalašnjikov' i pucnjevima. Oni koji su počinili ovakav napad su barbari i ne mogu tvrditi da su to učinili u ime muslimanske zajednice niti vjere. Muslimanske zajednice vođene su mirom i suživotom, a islam apsolutno osuđuje ubistvo“, rekao je Dalil Boubaker, predsjednik Vijeća.

Zajednica islamske organizacije u Francuskoj također je snažno osudila napad i ubistva.

Iz Kolektiva protiv islamofobije u Francuskoj saopćeno je da se radi o “aktu mržnje“, kojeg su snažno osudili.

Tri asocijacije za ljudska prava - Vijeće za pravdu, jednakost i mir, Unija francusko-turskih biznismena i Organizacija protiv rasizma i islamofobije - objavili su zajedničko saopćenje, u kojem su osudili napad.

“Ništa ne može opravdati barbarizam i okrutnost ovih zločina. Možemo se ne slagati sa medijima, ali rasprave se vode riječima, sigurno ne oružjem. Ovakav incident nosi rizik od teških posljedica za cijelu muslimansku zajednicu u Francuskoj i obezvređuje rad naših asocijacija protiv islamofobije i rasizma“, navodi se u njihovom saopćenju.