Izbori
5

Francuska: Stranka Emmanuela Macrona u ubjedljivom vodstvu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Projekcije rezultata izbora u Francuskoj pokazuju da je politička stranka novoizabranog predsjednika Emmanuela Macrona osvojila većinu glasova na današnjim parlamentarnim izborima.

Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske koje je objavilo samo dio zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora, a prema kojoj su Macronova stranka "La Republique en Marche" i njeni saveznici osvojili više od 30 posto glasova.

BBC prenosi da stranka francuskog predsjednika ima više od 400 mjesta u parlamentu koji broji 577 zastupnika. Prema tvrdnjama političkih analitičara eventualno potvrđivanje ovih rezultata bit će jak udarac tradicionalnim političkim strankama u Francuskoj.

Prema podacima ankete koju je provela agencija "Elabe" Macron je osvojio između 415 i 445 zastupničkih mjesta, dok anketa "Kantar Sofres" navodi da se taj broj kreće između 400 i 445.

Agencije za ispitivanje javnog mnijenja također previđaju historijski nisku izlaznost od oko 50 posto, što ukazuje na zamor nakon izborne sezone koja je dovela Macrona na čelo Francuske prošlog mjeseca.

Novoizabranom predsjedniku Francuska potrebna je jaka parlamentarna većina kako bi sproveo ekonomske reforme koje je obećao u jeku predsjedničke predizborne kampanje.