|

Francuska spremna za kopnene operacije u Maliju

Francuska spremna za kopnene operacije u Maliju
0
A
Anadolija
16.1.2013. u 10:43
5
komentara
0

dijeljenja
Francuska spremna za kopnene operacije u Maliju
Francuska je poslala veliki broj vojnika na sjever Malija koji kontrolišu grupe povezane sa terorisitčkom organizacijom Al-Qaida. Stotine vojnika uputili su se oklopnim vozilima iz glavnog grada Bamakoa ka Diabalyu na sjeveru zemlje.
Lokalni zvaničnici su saopćili da su francuski ratni avioni bombardovali Diabaly, ali militanti i dalje pružaju otpor.

Zvaničnici Ministarstva odbrane Francuske navode da se u Maliju nalazi oko 800 francuskih vojnika i da će taj broj uskoro dostići 2.500.

Također, komandanti generalštaba zemalja Zapadne Afrike sastali su se u Bamakou kako bi razgovarali o vojnoj interevnciji koju podržavaju Ujedinjeni narodi a koju bi sačinjavalo 3.300 vojnika. Nigerija je saopćila da će u Mali poslati 900 vojnika.
UN je saopćio da je zbog krize u Maliju u Mouritaniju, Niger, Burkinu Faso i Alžir izbjeglo oko 145 hiljada osoba.

Evropske zemlje podržavaju intervenciju Francuske u Maliju. Belgija je najavila da će u Mali poslati dva teretna aviona C-130 i dva helikoptera.

Zasad u zračnim napadima protiv pobunjenika na sjeveru Malija učestvuje Francuska.
Sjeveni dio Malija od januara 2012. nije pod kontrolom vlade. Više od 3.000 pripadnika Tuareg plaćeničke vojske, koji su podržavali svrgnutog libijskog vođu Muammera Gaddafija, vratilo se na sjever Malija i ubrzo nakon toga preuzeli su kontrolu nad tom regijom.

Osnivanjem Nacionalnog oslobodilačkog pokreta Azavad, ova grupa je proglasila nezavisnost sjevera Malija. Radikalni pokreti Ensaruddin, Tevhid i Džihad su, ponukani uspjehom Azavada, počeli borbu za teritoriju na sjeveru Malija što je dodatno zakompliciralo stvari.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...