Svijet
0

Francuska: Šesti dan štrajka u saobraćaju, pregovori sutra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Štrajk u javnom saobraćaju u Francuskoj nastavljen je i danas, šesti dan zaredom, s velikim zastojima, naročito u pariškoj oblasti, uoči pregovora sindikata i vlade koji treba da počnu sutra.

Na prilazima Parizu kolone vozila su jutros bile duže od 200 km, pošto Parižani koji žive u predgrađima u mnogo većem broju koriste automobile da bi se prevezli do radnih mjesta. U metrou je situacija nepromijenjena, s gužvama na peronima i nezadovoljstvom koje je sve izraženije među putnicima.

U toku dana je predviđeno nešto više vozova nego na početku štrajka, 300 od 650 u uobičajenim okolnostima.

Na ovaj štrajk nadovezat će se od sutra štrajk zaposlenih u javnim preduzećima, koji je također usmjeren protiv vladinih reformi.

Sindikati zaposlenih u saobraćaju štrajkaju protiv ukidanja režima o posebnim povlasticama prilikom penzionisanja - koji se odnosi na određena zanimanja ocijenjena kao „rizična“ - poput mašinovođa ili zaposlenih u elektrodistribuciji. Zaposleni u državnom sektoru bune se protiv reformi državne administracije kojima je predviđeno ukidanje mnogobrojnih radnih mjesta.

Vlada i sindikati koji su u štrajku razmatrali su tokom vikenda načine za izlazak iz krize, čije brzo razrješenje svi priželjkuju. Od početka krize primjetno je medijsko odsustvo predsjednika Nicolasa Sarkozyja, obično sveprisutnog u medijima, kome je ovo prvi veliki socijalni izazov od kada je u maju došao na vlast. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da mu popularnost polako opada sa svakim novim danom štrajka.

Vlada je vjerojatno iz ovog razloga jučer ublažila ton i pristala da pregovara usprkos tome što štrajk još uvijek traje. Premijer Fransois Fillon je u subotu kao uvjet za početak pregovora postavio prekidanje štrajka.

Sindikati su sinoć pristali da pregovori počnu u utorak, ali su odlučili da nastave prekid rada kako bi održali pritisak na vladu.