Bile zarobljene u kamionu
0

Francuska: Šest žena spašeno od trgovine ljudima zahvaljujući poruci BBC-ovoj reporterki

I. M.
Screenshot
Screenshot
Šest žena spašeno je iz kamiona hladnjače u Francuskoj nakon što je jedna od njih poslala SMS poruku reporterki BBC-a nakon koje je pokrenuta potraga preko granice.

Žene, četiri državljanke Vijetnama i dvije iz Iraka, provele su više od 10 sati u skučenom prostoru, okružene kutijama banana, u nadi da će stići do Velike Britanije ili Irske, navodi BBC.

Kada su shvatili da kamion ide u suprotnom smjeru, počeli su da paničare. Nakon što je klima-uređaj bio uključen temperatura je naglo pala. Jedna od žena uspjela je doći do novinarke BBC-ja u Londonu.

"Tako je hladno, (hladnjak op.a.) nastavlja da puše", rekla je žena reporterki Khue B Luu preko tekstualne poruke u srijedu. Rekla je da su vrata kamiona bila zapečaćena gvozdenom šipkom, što znači da su ostale zarobljene.

Žena je Luu poslala dva kratka videosnimka na kojima se vidi prostor pretrpan kutijama, ostavljajući samo nekoliko desetina centimetara prostora na kojem su žene mogle sjediti. Na jednom snimku se moglo čuti kako žena na engleskom govori: "Ne mogu da dišem".

Ona je uspjela podijeliti svoju GPS lokaciju uživo, što je omogućilo Luu da utvrdi da se kamion nalazi na autoputu E15 u blizini Dracea, sjeverno od Lyona.

Luu je krenula u akciju, te se obratila kolegama u Francuskoj. Jedan od njih kontaktirao je policijsku stanicu najbližu lokaciji kamiona, poslavši sve detalje koje je Luu prikupila. Dok su nestrpljivo čekali da interveniše policija, Luu je nastavila da prati vozilo.

Ona se sjetila smrti 39 vijetnamskih državljana koji su se ugušili u prikolici kamiona u Essexu 2019. godine. To je bila tragedija koja je naglasila opasnosti s kojima se često suočavaju migranti koji traže bolji život u Velikoj Britaniji.

Luu je shvatila da je deljenje lokacije prekinuto, ali je mlada žena nastavila da joj šalje tekstualne poruke, govoreći joj da je klima uređaj isključen i žaleći se da imaju problema sa disanjem.

Luu, u strahu da žene neće moći još dugo da izdrže, počela je da umiruje žene, govoreći im da ostanu mirne, da izbegavaju razgovor kako bi sačuvale vazduh i podsećajući ih da je policija na putu.

Sve vrijeme, Luu je nervozno motrila na svoj kompjuter i telefon čekajući bilo kakva ažuriranja. Nastavila je da komunicira sa mladom ženom koja je rekla da su se još troje spremali da uđu u kamion sa njima, ali su na kraju odustali. Umjesto toga, jedan od njih je snimio fotografiju na kojoj je snimljena irska registarska oznaka kamiona.

Ubrzo nakon toga, francuska policija je saopćila da je uspjela presresti kamion. Vozač je uhapšen i pokrenuta je istraga zbog sumnje u trgovinu ljudima.

Luu je rekla da je nastavila da šalje poruke ženi. Činilo se da poruke nisu pročitane, što sugerira da je policija možda zaplijenila telefon.

Nekoliko sati kasnije, francuski tužilac je rekao da je vozilo iz Litvanije i da je vozač pod istragom. Među šest žena koje su spašene iz kamiona bila je jedna maloljetnica, rekao je tužilac.

Pišući o događajima za BBC, Luu je povukla vezu između strašnog iskustva ovih žena i tragedije u Essexu 2019. godine.

"Zašto, nakon tragedije od 39 smrtnih slučajeva u Essexu 2019., još uvijek ima mladih žena iz Vijetnama koje ulaze u stražnji dio kamiona kako bi prešle granicu? Ne mogu da nađem nikakav konačan odgovor", napisala je ona.