Pokazivao karikature
54

Francuska: Šest tinejdžera osuđeno zbog odrubljivanja glave učitelju 2020. godine

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šest tinejdžera osuđeno je u vezi sa događajima koji su povezani sa slučajem odrubljivanja glave njihovog profesora Samuela Patyja 2020. godine, u slučaju koji je užasnuo Francusku.

Jedna, tada 13-godišnja djevojčica, osuđena je za lažne optužbe. Pet drugih, koji su imali između 14 i 15 godina, proglašeni su krivima za zločinačku zavjeru s namjerom izazivanja nasilja.

Paty, 47-godišnjeg nastavnika historije, izbo je nožem, a zatim odrubio glavu u blizini svoje srednje škole u pariskom predgrađu Conflans-Sainte-Honorine, Abdoullakh Anzorov, radikalni 18-godišnjak koji je stigao u Francusku sa šest godina sa svojim roditeljima Čečenima i gdje su dobili azil.

Anzorov, kojeg je policija kasnije ubila na mjestu događaja, ubio je Paty nakon što su se na društvenim mrežama proširile poruke da je učitelj svom razredu pokazao karikature Muhammeda a.s. iz satiričnog časopisa Charlie Hebdo.

Paty je koristio časopis kao dio etičkog časa za raspravu o zakonima o slobodi govora u Francuskoj.

Sedmicu prije nastave, Charlie Hebdo je ponovo objavio karikature. Časopis je prvi put objavio te karikature 2012. godine. 2015. radikalizirani naoružani napadači upali su u njihovu kancelariju u Parizu, ubivši 11 ljudi unutra i jednog policajca ispred, u koordinisanim terorističkim napadima koji su također rezultirali ubistvom drugog policajca i četiri taoca u supermarketu.

Djevojka je proglašena krivom za lažne optužbe i klevetničke komentare. Izrečena joj je uslovna zatvorska kazna od 18 mjeseci. ​Pogrešno je rekla da je Paty zamolio učenike islamske vjeroispovijesti da se identifikuju i napuste učionicu prije nego što je pokazao karikature. Kasnije je ispričala istražiteljima da tog dana nije bila u učionici. Paty nije tražio od djece da odu, ali je rekao da se mogu okrenuti ako osjete da će ih uvrijediti prikazane karikature.

Pet tinejdžera kojima se sudi, a koji su u vrijeme Patyjevog ubistva imali između 14 i 15 godina, proglašeni su krivima za zločinačku zavjeru s namjerom izazivanja nasilja.

Proglašeni su krivima što su pomogli da Paty dođe do Anzorova kada ga je pitao ko je učitelj. Rekli su da nikada nisu mislili da će to dovesti do njegovog ubistva. Četvorica su osuđena na uslovne kazne.

Jedan od njih, koji je u početku pokazao Anzorovu ko je Paty, osuđen je na šest mjeseci zatvora, što bi trebalo biti moguće odslužiti pod elektronskim nadzorom.

Tinejdžerima je suđeno iza zatvorenih vrata na sudu za maloljetnike, bez prisustva medija.

Osam odraslih osoba će se sljedeće godine suočiti s drugačijim suđenjem na posebnom krivičnom sudu u ovom slučaju, uključujući oca 13-godišnje djevojčice, koji je optužen da je na društvenim mrežama objavljivao videosnimke koji pozivaju na napade na učitelja, kao i aktivista koji je optužen da mu je pomogao u širenju poruka s imenom Paty.