Svijet
0

Francuska: Psihijatrica osuđena jer je njen pacijent ubio čovjeka

FENA
Daniele Canarelli
Daniele Canarelli
Francuska psihijatrica čiji je pacijent sjekirom zatukao svoju žrtvu proglašena je krivom za ubistvo i taj slučaj mogao bi utjecati na način psihijatrijskog liječenja u Francuskoj.

Sud u Marseilleu u utorka je utvrdio da je Daniele Canarelli (58) počinila tešku pogrešku time što nije prepoznala opasnost koju je za društvo predstavljao Joel Gaillard, kojeg je liječila četiri godine.

Gaillard je sjekirom zatukao jednog 80-godišnjaka u martu 2004. godine u alpskom području jugoistočne Francuske 20 dana nakon što je pobjegao s pregleda koji je imao kod psihijatrice u marseilleskoj bolnici Edouard Toulouse.

Canarelli je osuđena na godinu dana zatvora i naloženo joj je da plati 8.500 eura odštete djeci žrtve što je prvi takav slučaj u Francuskoj.

Njeni odvjetnici poručili su da će takva presuda imati ozbiljne posljedice na način na koji se liječe mentalno bolesne osobe u Francuskoj.

"Ako psihijatar živi u strahu od toga da će biti osuđen to će imati stvarne posljedice i vjerojatno voditi do strožeg odnosa prema pacijentima", kazao je Canarellijev odvjetnik Sylvain Pontier.

Sud je zaključio da je Canarelli trebala tražiti smještanje Gaillarda u specijaliziranu medicinsku ustanovu zatvorenog tipa ili slučaj prepustiti drugim liječnicima kao što su joj kolege savjetovale. Njeno tvrdoglavo odbijanje da to učini sud je izjednačio "s vrstom sljepila".

Gaillard je već ranije bio nekoliko puta prisilno hospitaliziran zbog nasilnog ponašanja. On je oslobođen odgovornosti za zločin zbog neuračunljivosti i na slobodi je pod liječničkom kontrolom.