Svijet
0

Francuska: Prostitutke u opasnosti zbog novog zakona

Sarajevo-x.com
Kontroverzni prijedlog francuskih zakonodavaca da se kriminalizira prostitucija naišao je na otpor dijela javnosti, a mnoge organizacije za zaštitu prostitutki tvrde da će ih takav zakon staviti u opasnu poziciju.

Uskoro se u Parlamentu očekuje izglasavanje o Prijedlogu zakona o legalnosti prostitucije. Predložene kazne su od 3.000 eura do šest mjeseci zatvora za klijente koji budu uhvaćeni u plaćanju seksualnih usluga, kao i za prostitutke, prenosi AFP. Prijedlog zakona je izazvao gnjev mnogih organizacija koje tvrde da se tako najstariji zanat neće ugasiti, nego će radnici seks industrije biti ugroženiji, bez ikakvih zagarantiranih prava.

"Oni će situaciju učiniti gorom, pod maskom da čine bolje. Svi zakoni koji su do sada uvedeni samo su išli na štetu žena, tako i ovaj", rekla je šefica organizacije Strass koja se bavi zaštitom prostitutki u Parizu Morgane Merteuil.

Merteuil je dodala da će na ovaj način prostitutkama biti uskraćena zdravstvena njega i sva njihova zaštita zavisit će od volje njenog makroa.

U Francuskoj je trenutno prijavljeno oko 20.000 osoba koje se bave prostitucijom. Francuska od 1960. godine radi na tome da ukine prostituciju, ali članovi Parlamenta žele provesti ovaj zakon kako bi posao sada bio odrađen do kraja.