Još traje istraga
202

Francuska: Pronađeni posmrtni ostaci dječaka koji je nestao prošle godine, ali njegova smrt ostaje misterija

B. R.
Emile Soleil (Foto: Gendarmerie)
Emile Soleil (Foto: Gendarmerie)
Skoro devet mjeseci nakon što je dvoipogodišnjak Emile Soleil nestao u selu francuskih Alpa, neke od njegovih kostiju pronašla je planinarka, i to na području koje je već bilo pretraženo.

Istražitelji sada moraju rasvijetliti da li je uzrok dječakove smrti bila nesreća ili je bio žrtva zločina. Njegov nestanak u julu prošle godine je šokirao francusku javnost. Pronalazak njegovih posmrtnih ostataka desio se nekoliko dana nakon pokušaja policijske rekonstrukcije događaja.

Tužitelj nije precizirao koje kosti su pronađene, ali se pretpostavlja da su pronađeni dječakovi lobanja i neki zubi. Forenzički timovi sada tragaju za ostatkom njegovog tijela. Gradonačelnik Francois Balique je izjavio da je tužan zbog ovog slučaja te da je u mislima s Emileovim roditeljima.

Emile je nestao u selu Haut-Vernetu na obroncima planinskog lanca Massif des Trois-Eveches, i to kada je bio ostavljen u kući za odmor koja pripada njegovoj baci i djedu. U spomenutom selu živi samo 25 ljudi, a riječ je o mjestu na 1.200 metara nadmorske visine. Njegovi roditelji nisu bili tu kada je nestao.

Dječak je posljednji put viđen 8. jula 2023. u 17:15 sati po lokalnom vremenu, kada je na sebi imao žutu majicu i bijeli šorc. Komšije su ga tada vidjele dok je hodao ulicom te tvrde da u ga izgubili iz vida. Emileova baka je ubrzo nakon toga pozvala policiju.

Stotine ljudi se dan poslije pridružilo policajcima s psima tragačima u potrazi. Nestanak dječaka se ubrzo počeo istraživati kao potencijalna otmica iako istražitelji nisu imali nikakve tragove koji bi mogli ukazivati na to šta se desilo. Tada su dječakovi roditelji, koji su veoma religiozni, naveli su da strahuju od najgoreg, ali da se nadaju čudu.

Majka je na Emileov treći rođendan, u novembru prošle godine uputila apel. Pozvala je da joj se sin vrati ako je živ ili da se vrati njegovo tijelo ako nije živ.

Istražitelji su prošle sedmice ponovo došli u selo Haut-Vernetu, pozvavši 17 ljudi, među kojima su članovi dječakove porodice, komšije i svjedoci u cilju da rekonstruišu ono što se desilo u trenutku kada je dječak posljednji put viđen. Fokus je na Emileovom 58-godišnjem djedu, majčinom ocu, ali njegova advokatica je izjavila da se nada da istražitelji neće gubiti previše vremena na njega, a na štetu ostatka istrage.

Nakon pokušaja rekonstrukcije događaja, jedna žena, planinarka, pronašla je dio posmrtnih ostataka. Pronalazak se desio na području koje je prije toga nekoliko puta pretraženo termalnim kamerama. Forenzičari su jučer saopćili da se DNK podudara s Emileovim. Njegovi roditelji su istakli da su strahovali od loših vijesti te da je došlo vrijeme za tugovanje i molitvu.

Policija sada istražuje zašto lobanja nije ranije otkrivena. Ukazali su da je planinarka lobanju pronašla dok je hodala strmim, šumskim područjem do kojeg nije lako doći.

Glasnogovornica žandarmerije Marie-Laure Pezant je istakla da je posmrtne ostatke na tom području mogao ostaviti čovjek ili čak životinja ili su se mogle pomjeriti usljed vremenskih uslova. Ne isključuje se mogućnost da posmrtni ostaci jednostavno nisu uočeni tokom potrage prošlog ljeta.

Potraga je nastavljena u cilju pronalaska ostalih posmrtnih ostataka, a desetine policajaca osiguravaju mjesto pronalaska lobanje. Izvor poznat francuskom listu Figaro je kazao da je policija frustrirana time što je žena, koja je pronašla lobanju, uzela lobanju u ruke te da bi bilo puno bolje da to nije učinila, prenosi BBC.