Svijet
0

Francuska predgrađa i predsjednički izbori

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Veliki neredi na željezničkoj stanici u centru Pariza - hapšenje nelegalnog useljenika iz Afrike zato što je bez karte pokušao da uđe u metro, izrodilo se u višesatne sukobe između policije i nekoliko stotina mladića, većinom imigrantskog porijekla, tema su pisanja današnje londonske štampe.

Listovi ocjenjuju da napetost koja je prije dvije godine eksplodirala u predgrađima Pariza i dalje tinja i da će utjecati na ishod francuske predsjedničke utrke.

Financial Times naglašava da je takozvano pitanje predgrađa teško i za Nicolasa Sarkozyja, kandidata desnice, i za Segolene Royal s ljevice, ali iz različitih razloga.

Sarkozy želi da pridobije pristalice lidera krajnje desnice Jean Marie Le Pen a da istovremeno ne otuđi umjerene glasače. Royalovoj je pak potrebna podrška srednje klase, ali ne po cijenu da izgubi siromašna predgrađa.

Najnovije ankete pokazuju da Sarkozy loše stoji među Francuzima afričkog porijekla - podržava ga njih 11 posto, dok je 57 posto za Segolene Royal, a 19 procenata za centrističkog kandidata Francoisa Bayroua.