Svijet
0

Francuska pozvala Beograd da izruči Mladića Haagu

FENA
Francuska je u utorak pozvala Srbiju da poduzme sve "konkretne i efikasne" mjere koje će pokazati da u cijelosti surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) hapseći i prebacujući "u najkraćem roku" Ratka Mladića u Haag.

Bivši vojni vođa bosanskih Srba "Ratko Mladić trebao bi biti prebačen u Haag u najkraćem roku", rekli su francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy i ministrica za evropske poslove Catherine Colonna, za tribinu objavljenu u utorak u dnevnom listu Le Monde.

"Nakon prekida pregovora o Ugovoru za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom u maju 2006. stav Francuske i Evrope je uvjetovanje nastavka tih regovora obavezivanjem srbijanske vlade da će u cijelosti surađivati s ICTY-em, te da će poduzeti konkretne i efikasne mjere u tom pravcu", naglasili su oni.

Ovim izjavama ministri odgovaraju na otvoreno pismo grupe intelektualaca, objavljeno 6. aprila u istom dnevnom listu, koji su pozvali Francusku da zadrži odlučan stav neophodan za suradnju Srbije s ICTY-em .

"U cijelosti dijelimo stav za daljnje uvjetovanje suradnje s ICTY-em", preciziraju Douste-Blazy i Catherine Colonna, podsjećajući da "glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte traga za još šest osoba" te pozdravljaju ovu "primjerenu i upornu akciju".

Carla del Ponte je polovinom marta kritikovala nedostatak pritisaka Evropske unije da se pozovu bjegunci ICTY-a Radovan Karadžić i Ratko Mladić i da se prebace u Haag.