Svijet
0

Francuska pozdravila rezoluciju UN-a o smrtnoj kazni

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Francuska je rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, kojom se traži moratorij na izvršenje smrtne kazne, u utorak nazvala "historijskim tekstom", koji predstavlja "preokret na putu sveopće abolicije smrtne kazne".

"Generalna skupština Ujedinjenih naroda je napravila historijski tekst, što predstavlja trenutno tendenciju ka smanjenju broja pogubljenja i aboliciji smrtne kazne", napisao je u svom saopćenju šef francuske diplomatije Bernard Kouchner i njegova državna tajnica za ljudska prava Rama Yade.

"Više od 130 država, odnosno dvije trećine članica UN-a, odustalo je od smrtne kazne. Pozivamo i ostale zemlje da to urade", dodali su oni.

Generalna skupština UN-a usvojila je u utorak rezoluciju kojom se traži moratorij na sva pogubljenja, radi potpune abolicije smrtne kazne.

Pva neobavezujuća rezolucija, koju je predložila Italija zajedno sa 87 država, usvojena je pred Generalnom skupštinom UN-a sa 104 glasa za i 54 protiv dok je 29 bilo suzdržanih.

"Francuska i njeni evropski partneri nastavljaju da se bore za sveopću aboliciju. Abolicija smrtne kazne postepeno se kreće ka historijskom smjeru", zaključak je saopćenja.