|

Francuska: Oslobođeni članovi organizacije Opus Dei

Francuska: Oslobođeni članovi organizacije Opus Dei
0
S
SRNA
24.11.2011. u 16:00
0
komentara
0

dijeljenja
Francuska: Oslobođeni članovi organizacije Opus Dei Catherine Tissier tužila je dva člana Opus Dei (Foto: AP)
Sud u Francuskoj oslobodio je krivice dvojicu sljedbenika Opus Dei (Božije djelo) i organizaciju, koja je blisko povezana sa ovom konzervativnom rimokatoličkom organizacijom, za optužbe da su primoravali učenicu na prisilni rad.
Portparol Opus Deia pozdravio je odluku suda. Advokat oštećene najavio je da će se žaliti na odluku suda.

Francuskinja Catherine Tissier tužila je dva člana Opus Dei (Božije djelo) za robovlasništvo, ističući da je duže od decenije radila bez novčane naknade u školi povezanoj sa ovom konzervativnom rimokatoličkom organizacijom.

Tissierova navodi da je od svoje 14. do 27. godine bila primoravana da čisti, pere i služi od 7.00 sati ujutro do 22.00 sata, uključujući i vikende, bez praznika ili odgovarajuće novčane nadoknade u ustanovi pod kontrolom Opus Dei.

Prema njenim riječima, bila je primoravana da polaže zakletve o pokori, siromaštvu i čednosti te da je bila bez kontakta sa spoljnjim svijetom.

U svojoj 40. godini sudu je podnijela tužbu za "skriveni rad" i "isplatu protivnu dostojanstvu". Advokati odbrane organizacije insistiraju da je suđenje, za koje se vjeruje da je prvo te vrste u Evropi, pokrenuto zbog jednostavnog radnog spora, ali pravobranioci Tissier navode da je praksa Opus Dei ostavila fizičke i psihičke posljedice na njihovog klijenta.

"Opus Dei je katolička organizacija koja vjeruje da je skroman život put ka svetosti. Tissierova je prvi put tužila ovu organizaciju za "mentalnu manipulaciju", ali su optužbe tada odbačene.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.