Svijet
0

Francuska od 1. jula na čelu EU-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik Financial Times osvrće se u ponedjeljak na predstojeće francusko šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom i navodi da bi Francuska morala izgraditi konsenzus oko Lisabonskog ugovora.

Pomicanje tla izazvano irskim referendumskim "ne" ugovoru iz Lisabona, nasljedniku neuspjeloga evropskog ustavnog aranžmana, ozbiljno je poremetilo ambiciozne i brojne zadatke koje je Francuska sebi postavila: od imigracije, energije i klimatskih promjena do odnosa s evropskim mediteranskim susjedima i Ukrajinom.

Izlaz iz aktuelnog ćorsokaka, navodi Financial Times, zahtijevat će strpljenje i umješnost, premda konačan odgovor na krizu možda neće biti moguće naći prije evropskog samita tokom decembra u Bruxellesu.

Bit će stoga veoma važno da tokom idućih mjeseci predsjednik Nicolas Sarkozy izgradi konsenzus 27 članica EU-a u vezi s time šta dalje činiti.

Francuski predsjednik će, smatra Financial Times, takav konsenzus morati da temelji na pravom razumijevanju irskog odbacivanja Lisabonskog ugovora a ne na nerazboritim pozivima da Dublin bude izložen pritiscima ili bude izoliran.

Druga oblast u kojoj bi po mišljenju londonskog dnevnika Sarkozy morao da se pokaže jesu klimatske promjene.

Neophodno je naime da Sarkozy do decembra osigura političku saglasnost evropske "dvadesetsedmorice" o prijedlogu Evropske komisije za smanjenje emisije ugljičnog dioksida i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije.

U protivnome Evropski parlament neće uspjeti da do svog raspuštanja narednog juna taj paket pretoči u zakon, što bi opet moglo oslabiti pregovaračku poziciju Evropske unije na međunarodnoj klimatskoj konferenciji decembra 2009.

Pred predsjednikom Sarkozyjem je težak posao. Uspije li u tome kao i u dogovoru oko Lisabonskog ugovora, Nicolas Sarkozy će, smatra Financial Times, moći tvrditi da je postigao uspjeh.