{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska od 1. jula na čelu EU-a

F
30.6.2008. u 12:20
0
0
Francuska od 1. jula na čelu EU-a
0
Francuska od 1. jula na čelu EU-a
Foto: Reuters
Dnevnik Financial Times osvrće se u ponedjeljak na predstojeće francusko šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom i navodi da bi Francuska morala izgraditi konsenzus oko Lisabonskog ugovora.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Pomicanje tla izazvano irskim referendumskim "ne" ugovoru iz Lisabona, nasljedniku neuspjeloga evropskog ustavnog aranžmana, ozbiljno je poremetilo ambiciozne i brojne zadatke koje je Francuska sebi postavila: od imigracije, energije i klimatskih promjena do odnosa s evropskim mediteranskim susjedima i Ukrajinom.

Izlaz iz aktuelnog ćorsokaka, navodi Financial Times, zahtijevat će strpljenje i umješnost, premda konačan odgovor na krizu možda neće biti moguće naći prije evropskog samita tokom decembra u Bruxellesu.

Bit će stoga veoma važno da tokom idućih mjeseci predsjednik Nicolas Sarkozy izgradi konsenzus 27 članica EU-a u vezi s time šta dalje činiti.

Francuski predsjednik će, smatra Financial Times, takav konsenzus morati da temelji na pravom razumijevanju irskog odbacivanja Lisabonskog ugovora a ne na nerazboritim pozivima da Dublin bude izložen pritiscima ili bude izoliran.

Druga oblast u kojoj bi po mišljenju londonskog dnevnika Sarkozy morao da se pokaže jesu klimatske promjene.

Neophodno je naime da Sarkozy do decembra osigura političku saglasnost evropske "dvadesetsedmorice" o prijedlogu Evropske komisije za smanjenje emisije ugljičnog dioksida i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije.

U protivnome Evropski parlament neće uspjeti da do svog raspuštanja narednog juna taj paket pretoči u zakon, što bi opet moglo oslabiti pregovaračku poziciju Evropske unije na međunarodnoj klimatskoj konferenciji decembra 2009.

Pred predsjednikom Sarkozyjem je težak posao. Uspije li u tome kao i u dogovoru oko Lisabonskog ugovora, Nicolas Sarkozy će, smatra Financial Times, moći tvrditi da je postigao uspjeh.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: