Svijet
0

Francuska: Ne postoji dobro rješenje, EU pozvana na jedinstvo

FENA
Poslanici francuskog parlamenta, autori izvještaja o situaciji na Kosovu, koji je danas predstavljen u Parizu, konstatirali su da "nema dobrog rješenja za Kosovo" i istakli da je "nezavisnost snažan simbol, ali sekundaran" u odnosu na "proces demokratizacije" i pozivali Evropsku uniju na jedinstvo poslije neuspjeha misije „trojke“.

„Ova situacija predstavlja teškoću i izazov za Evropsku uniju, koja ima kartu u rukama. Potreban je zajednički front. EU može da pokaže da postoji evropska diplomatija, jedinstveni stav“, rekao je poslanik Socijalističke stranke Jean-Pierre deFault koji je novinarima predstavio izvještaj o situaciji na Kosovu, inače koautor sa poslanikom većinske desničarske stranke (UMP) Jean Michel Ferranom.

„Stanovište Srba i Albanaca sa Kosova nam je od početka izgledalo nepomirljivo. Misija "trojke" (SAD, Rusija i EU) je bila predodređena na neuspjeh, rekao je Ferran.

U izvještaju koji je rezultat misije koju je zatražilo Ministarstvo vanjskih poslova Francuske, predstavljene su četiri preporuke: da se nastavi sa uspostavljanjem pravne države na Kosovu uz podršku međunarodne zajednice, da se omoguće uslovi za poštivanje prava manjina "prema planu izaslanika UN Marttija Ahtisaarija", da se radi na zaključenju "povelje o miru i prijateljstvu" između Srbije i Kosova kao i na pomoći ekonomskom razvoju Kosova.

„Pozivamo Francusku, koja preuzima ulogu predsjedavajućeg EU (u drugoj polovini 2008. godine), da postavi Srbiji i Kosovu ovu povelju o miru kao uslov za dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU“, rekli su francuski poslanici, autori izvještaja o Kosovu, prenio je Tanjug.