Svijet
0

Francuska najavila uvođenje sankcija Iranu

FENA
Reuters
Reuters
Francuski ministar vanjskih poslova izjavio je u srjedu da će se Iran suočiti sa sankcijama UN-a zbog odbijanja da prekine svoj nuklearni program, ali velike svjetske sile ostale su podijeljene oko njihoviog obima.

"Pitanje je obima sankcija, ali sankcija će biti", izjavio je Philippe Douste-Blazy za RTL radio. Njegovo ministarstvo saopćilo je u utorak kako je u razgovorima iza zatvorenih vratra u Parizu ostvaren "suštinski napredak", ali da nije postignut sporazum o rezoluciji na kažnjavanju Irana zbog prkošenja zahtijevima da prekine obogaćivanje uranijuma, javio je AP.

Iranski tvrdolinijaški predsjednik zaprijetio je ugroziti odnose s 25-članom Evropskom unijom ukoliko se sankcije dogovore na razgovorima među diplomatima iz pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Rusije i Kine - kao i Njemačke i EU.

Nakon mjeseci diplomatskog natezanja, Sjedinjene Države i Francuska ponadale su se u utorak da će razgovori dovesti do rezolucije kojom se nameću sankcije Iranu zbog kršenja roka od 31. augusta koje su mu posrtavile UN da zaustavi obogaćivati uranijum.

Zapadne sile optužuju Iran da nastoji proizvesti nuklearne bombe, dok Teheran tvrdi kako samo želi stvoriti nuklearnu energiju u civilne svrhe.

Ipak, vodeći evropski diplomata koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti razgovora, izjavio je da je Rusijsa, koja se svrstala uz Teheran u brojnim pitanjima, učinila izvjesne ustupke na razgovorima u utorak. Rusi su pristali na mjere kojima se zabranjuju finansijski transferi "problematičnim" Irancima povezanim s nuklearnim ili balističkim raketnim programima, kazao je neimenovani diplomata.

Rusija se još protivi širem zamrzavanju sredstava koje su Britanija, Francuska i Njemačka predložile u nacrtu UN-ove rezolucije predstavljenom u oktobru, kazao je diplomata.

Rasprave se sada prebacuju u Ujedinjene nacije u New Yorku. Amerikanci i Evropljani insistiraju na usvajanju rezolucije do kraja godine.

"Došli smo do tačke kada je kredibilitet UN-a u pitanju", izjavio je portparol State Departmenta Sean McCormack u Washingtonu prije razgovora u Parizu.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad najavio je u utorak da će se držati nuklearnog programa i uputio je novu prijetnju da će ugroziti odnose s EU ukoliko se evropski pregovarači opredijele za sankcije. On nije dao nikakve detalje kako bi ti odnosi bili ugroženi. EU je iranski najveći trgovinski partner.