Svijet
75

Francuska: Mladići napali porodicu jer su žene nosile šorceve

Klix.ba
(Foto: AFP)
Prošle nedjelje grupa mladića napala je porodicu na jugu Francuske zbog, kako se navodi, načina na koji su članice porodice bile obučene.

Incident se desio u gradu Toulon, a prema saopćenju lokalnog tužitelja Bernarda Marchala, porodica koju čine dvije sestre, njihovu muževi i brat te troje djece između 10 i 14 godina pretrpjela je napad za vrijeme rekreacije na biciklima i rolerima.

Njima je prišla grupa od 10 mladića koji su isprva vrijeđali žene zbog nošenja "neadekvatne odjeće" odnosno šorceva. Brat i muževi su se suprostavili nasilnicima koji su ih nakon toga pretukli. Jedan od njih je zadobio prelome kostiju lica, dok je drugom slomljen nos.

"Napadači su ih nazivali ku*vama i pozivali da se skinu", rekao je Marchal, a prenosi list Valeurs Acuelles.

Dvojica osumnjičenih za napad, 17-godišnjak i 19-godišnjak od ranije poznati policiji, privedeni su prošlog utorka. Njihov identitet nije saopćen, a službenici policije rade na traganju za drugih osam izgrednika.

Gradonačelnik Toulona Hubert Falco napad je ocijenio kao abnormalan i jadan čin.

Nedugo nakon toga, političari i građani pokrenuli su internet akciju podrške slobodnom oblačenju kroz hashtag #TousEnShort (Svi u šorceve).