Svijet
0

Francuska ministarica lagala o svom imovinskom stanju?

Tanjug
Yamina Benguigui (Foto: AFP)
Yamina Benguigui (Foto: AFP)
Francuska ministrica zadužena za odnose sa frankofonim zemljama Yamina Benguigui osumnjičena je da je dala lažne podatke o imovini koju posjeduje, saopštila je danas državna Visoka uprava za transparentnost u javnom životu.

Benguigui (59) je proteklih sedmica više puta formalno opovrgla navode nekoliko francuskih medija da nije prijavila da posjeduje dionice vrijedne 430.000 eura u jednoj belgijskoj kompaniji, prenosi AFP.

Visoka uprava za transparentnost u javnom životu saopštila je da postoji "ozbiljna sumnja u opsežnost, tačnost i iskrenost" podataka iz imovinske karte ministrice i te informacije je proslijedila pariskom tužilaštvu.

Francuski ministri su aprila prošle godine, poslije jednog skandala vezanog za utaju poreza, morali da javno saopšte šta sve posjeduju.

"Imovinsko stanje gospođe Benguigui je dobro poznato i regularno prijavljeno poreskoj upravi", rekla je Martine Malinbaum, ministricina advokatica.

Ukoliko ministrica Benguigui bude okrivljena, mogla bi da bude osuđena na tri godine zatvora, uz kaznu od 45.000 eura i zabranu obavljanja službe tokom 10 godina, navodi francuska agencija.

Objelodanjivanje kompromitujućih podataka o Benguigui predstavlja još jednu neugodnost za vladajuće socijaliste, koji su na lokalnim izborima, čiji je drugi krug održan jučer, pretrpjeli težak poraz u korist desnice i ekstremne desnice.

Benguigui je u drugom krugu lokalnih izbora jučer ponovo izabrana za članicu opštinskog vijeća u 10. pariskom arondismanu, ali je novoizabrana gradonačelnica Pariza danas, nakon što je Visoka uprava objavila optužujuće informacije, od nje zatražila da podnese ostavku.