Svijet
0

Francuska: Kontroverzni tajkun Bernard Tapie najavio povratak u politiku

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Bernard Tapie (72), kontroverzni francuski tajkun koji se našao u središtu skandala zajedno sa šeficom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde najavio je danas svoj povratak u politiku.

Tapie, bivši ministar u francuskoj vladi i bivši predsjednik Nogometnog kluba Olympique de Marseille kazao je kako u narednom periodu želi raditi na rješavanju nezaposlenosti mladih ljudi u zemlji. Obećao je kako će u januaru naredne godine predstaviti projekat usmjeren ka zapošljavanju svih mladih u zemlji u dobi od 18 do 25 godina.

U intervjuu za francuski "Journal du Dimanche" kazao je da se za vraćanje politici odlučio kako bi "stao na kraj usponu Nacionalnog fronta". Iako je ranije podržavao desni centar bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya, izjavio je kako političari u Franucskoj "prave greške koje vode u apokalipsu, ukoliko Nacionalni front dođe na vlast".

"Vrijeme je da političari prestanu pričati o posljedicama nesreće glasača Nacionalnog fronta te se posvete rješenju problema", kazao je Tapie.

Njemu je 2008. godine, dok je Lagarde bila francuska ministrica finansija, država isplatila 400 miliona eura. U okviru velike korupcijske afere optužen je skupa sa bivšom ministricom. Isplata Tapieju u vezi je sa sporom između njega i banke Credit Lyonnais, a u vezi Tapiejeve prodaje proizvođača sportske odjeće Adidas 1993. godine.

Tapie je također, 90-ih godina prošlog stoljeća bio umiješan u veliki međunarodni skandal namještanja utakmica, potkupljivanje svjedoka i utaju poreza, zbog čega je u Francuskoj pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu.