{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska klinika mora platiti dva miliona eura odštete zbog zamjene beba

A
10.2.2015. u 18:54
56
13
Francuska klinika mora platiti dva miliona eura odštete zbog zamjene beba
56
Francuska klinika mora platiti dva miliona eura odštete zbog zamjene beba
Manon Serrano sa majkom Sophie Serrano (Foto: AFP)
Dvjema Francuskinjama koje su slučajno zamijenjene po rođenju u francuskoj bolnici prije 21 godinu sud je danas odredio novčanu odštetu.
Međunarodna klinika u Kanu djevojkama i njihovim porodicama mora isplatiti skoro dva miliona eura.

Bebe Manon Serraono i Mathilde čije prezime nije otkriveno slučajno je zamijenila sestra kada ih je dala majkama, uzevši ih iz istog inkubatora.

Manon i Mathilde su se u istom inkubatoru našle ubrzo nakon rođenja 4. jula 1994. godine bez identifikacijskih narukvica, jer su obje bolovale od žutice. U to vrijeme su u bolnici u Kanu bila samo dva inkubatora sa svjetlima. 

Okružni sud Alpes-Maritimes u Kanu odredio je kompenzaciju u iznosu od 1.8 miliona eura za obje porodice od čega po 400.000 pripada zamijenjenim bebama, danas djevojkama, po 300.000 svakom od tri preostala roditelja i po 60.000 eura braći i sestrama.

Manonina majka Sophie Serraono, koja je tada imala 19 godina, primijetila je da njena beba ima više kose nego što je imala po rođenju, ali su uposlenici bolnice tvrdili da je to sekundarni efekat izlaganja svjetlima inkubatora.

Manonin otac je kasnije zatražio test očinstva, jer beba nije fizički ličila ni na jednog od roditelja. Test je pokazao da Manon nije njegovo dijete. Sophie Serrano je kasnije saznala da ni ona nije djevojčicina majka.

Manon i Mathilde su upoznale svoje biološke roditelje kada su imale 10 godina, ali su odlučile ostati s dotadašnjim porodicama. 

Obje porodice su prvobitno zatražile po 12 miliona eura odštete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: