Svijet
0

Francuska i Španija šalju avione u Indiju

FENA
Francuska, koja predsjedava Evropskom unijom, i Španija saopćile su u četvrtak da će poslati avione u Mumbai da vrate evropske državljane nakon krvavih napada u ekonomskoj prijestonici Indije.

"Jedan avion će poletjeti s medicinskom ekipom i jednom ekipom civilne sigurnosti za evakuacije", izjavila je francuska ministrica unutarnjih poslova Michele Alliot-Marie na konferenciji za štampu u Bruxellesu, gdje je prisustvovala sjednici sa svojim kolegama iz EU-a, javlja AFP.

Delegacija Evropskog parlamenta od sedam poslanika i devet zvaničnika i prevodilaca nalazi se u Mumbaiju u zvaničnoj posjeti. Mnogi od njih su bili na mjestu napada i pucnjave ali nisu ranjeni. Većina ih se sklonila u francuski konzulat.

Za vrijeme sjednice u Bruxellesu evropski ministri unutarnjih poslova su objavili zajedničko saopćenje u kojem oštro osuđuju napade u Mumbaiju i navode koje su mjere poduzele razne zemlje EU-a kako bi pomogle žrtvama.

CNN javlja u četvrtak popodne, po srednjoevropskom vremenu, da je ubijeno 125, a ranjeno 327 osoba u nizu eksplozija koje su u srijedu navečer izazvali naoružani ljudi puškama i grantama, u napadima na velike hotele u ekonomskoj prijestonici Indije.

Odgovornost za napade je preuzela islamistička grupa Dekanski mudžahedini.