Svijet
0

Francuska i Rusija postigle sporazum o kompenzaciji zbog neisporuke Mistrala

FENA
Francuska i Rusija postigle su sporazum o kompenzaciji za otkazivanje isporuke dva nosača helikoptera Mistral francuske proizvodnje, navodi se u izvještajima ruskih medija.
  • Razgovori su već završeni, sve je odlučeno, i vremenski okvir i novčana suma - izjavio je novinskoj agenciji RIA u četvrtak navečer savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina za vojna pitanja Vladimir Kožin.

  • Nadam se da će u najskorijoj budućnosti biti potpisan sporazum o potpisivanju ugovora, i nakon toga će biti objavljena suma koju će Francuska isplatiti - navodi RIA Kožinove riječi.

U petak su ruske novine Kommersant javile da će Francuska isplatiti Rusiji skoro 1,2 milijardi eura jer joj nije isporučila dva Mistrala.

Ured francuskog predsjednika Francoisa Hollandea odbio je komentirati ruske medijske navode, kao i DNS, jedan od glavnih ugovarača za isporuku Mistrala.

Hollande je odustao od narudžbe nakon što se našao pod pritiskom svojih zapadnih saveznika da ne isporuči Mistrale zbog ruske uloge u ukrajinskoj krizi. On je u ovoj sedmici izjavio da se rasprave nastavljaju, prenosi Reuters.