Svijet
0

Francuska i Rusija demantirale vijest o novoj ponudi Iranu

FENA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
Ministarstva vanjskih poslova Francuske i Rusije demantirala su u ponedjeljak vijest da je Iranu data nova ponuda za slanje slabo obogaćenog urana na daljnju preradu u inozemstvo i pretvaranje u gorivo za medicinski reaktor u Teheranu.

Poluslužbena iranska novinska agencija ILNA , pozivajući se na direktora iranske Organizacije za atomsku energiju (AEOI) Alija Akbara Salehija, objavila jeda su SAD, Francuska i Rusija uputile Iranu novu ponudu, koju Teheran upravo razmatra zajedno s još nekoliko prijedloga iz drugih zemalja.

"Saleh bi trebalo da zna kako je jedini prijedlog koji postoji prijedlog Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz oktobra prošle godine, na koji Iran još nije dao zadovoljavajući odgovor", izjavio je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero, prenijele su agencije.

Prema prijedlogu sporazuma, koji je sastavila IAEA, predviđeno je da Iran pošalje 75 posto zaliha slabo obogaćenog urana u Rusiju i Francusku na daljnju preradu, međutim Iran traži da dobije gotovo gorivo za teheranski reaktor prije nego što pošalje svoj uran u inozemstvo, i to samo postupno u malim količinama.

Cilj Zapada je da se provedbom ovog plana zalihe iranskoga slabo obogaćenog urana svedu na količinu koja nije dovoljna za proizvodnju materijala za atomsku bombu.

Velika Britanija i Francuska u ponedjeljak su tražile da se provede međunarodna istraga o nasilju koje je uslijedilo nakon predsjedničkih izbora u Iranu, održanih 12. juna prošle godine, što Iran nije prihvatio, javile su agencije.

"Iran treba pozvati glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Bana Ki-moona da provede istragu o postizbornom nasilju i izvrši nezavisnu procjenu stanja ljudskih prava u Iranu", rekao je britanski ambasador u Ženevi Peter Gooderham tokom trosatne debate u UN-u o ljudskim pravima u Iranu.

Opozicija je nakon predsjedničkih izbora optužila predsjednika Mahmouda Ahmadinejada da je pokrao izbore kako bi osigurao još jedan mandat i pozvala pristalice na demonstracije, nakon čega je došlo do izbijanja nasilja na ulicama.