Svijet
0

Francuska dobila vojnu bazu u Abu Dhabiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuska će imati na raspolaganju jednu stalnu vojnu bazu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prema sporazumu koji je u utorak potpisan prilikom posjete predsjednika Nicolasa Sarkozyja Abu Dhabiju, saopćila je Jelisejska palača.

Dvije zemlje su također potpisale sprazum o nuklearnoj saradnji, javila je državna agencija u Emiratima WAM.

"U skladu sa sporazumom o prisustvu francuskih snaga na teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata", Francuska će imati "stalnu međuarmijsku bazu za 400 do 500 ljudi", preciziaro je za štampu jedan izvor iz francuskog predsjedništva.

Sporazum su potpisali emiratski ministar vanjskih poslova šejh Abdallah Ben Zayed Al-Nahyan i francuski ministar odbarne Herve Morin, javila je agencija WAM.

Sporazum o saradnji u nuklearnom domenu parafirali su šef francuske diplomatije Bernard Kouchner i njegov emiratski kolega.

Jelisejska palača je ranije saopćila da će prilikom kratkog Sarkozyjevog boravka u Abu Dhabiju biti potpisan sporazum o saradnji u domenu civilnog nuklearnog programa, treći sporazum s nekom arapskom zemljom, nakon što su u decembru zaključeni sporazumi s Alžirom i Libijom.

U okviru ove saradnje, nuklearna kompanija Areva i elektro kompanija Suez saopćile su u ponedjeljak da su sklopile savez s naftnom kompanijom Total kako bi prodale dva nuklearna reaktora emiratima.