Prva žena nakon 30 godina
29

Francuska dobila premijerku: Macron na poziciju imenovao ministricu rada Elisabeth Borne

S. Š. U.
Premijerka Francuske Elisabeth Borne (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Francuske Elisabeth Borne (Foto: EPA-EFE)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je danas ministricu rada Elisabeth Borne za novu premijerku zemlje, prvu ženu na toj funkciji u tri decenije, nakon što je premijer Jean Castex podnio ostavku što je omogućilo rekonstrukciju kabineta Vlade.

U zvaničnom saopćenju Elizejske palate istaknuto je kako je predsjednik Macron nakon 30 godina imenovao ženu na poziciju premijera države. Jedina žena koja je tu funkciju obnašala ranije bila je Edith Cresson u periodu od 1991. do 1992. godine za vrijeme predsjednika Francois Mitteranda.

Born je najvjerovatnije zadužena za sprovođenje kontraverzne reforme francuskog penzionog sistema. Ona je ranije obnašala funkciju ministrice transporta i ekologije, a također je i kandidatkinja na predstojećim francuskim parlamentarnim izborima stranke predsjednika Macrona.

Elisabeth Borne bila je i direktorica odjela urbanog planiranja Grada Pariza od 2008. do 2013. godine. Dugo godina je bila članica Socijalističke partije koju je napustila kako bi 2017. godine prešla u stranku Le Republiq En Marche koju predvodi Macron.