Konačna odluka
16

Francuska danas bira lidera države, desničarka Marine Le Pen ili centrist Emmanuel Macron

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U Francuskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora, a građani biraju između desničarke i doskorašnje predsjednice stranke Nacionalni front i centriste, bankara Emmanuela Macrona.

Najveći broj glasova u prvom krugu osvojio je Macron, a prema većini anketa i ispitivanja javnog mnijenja veće šanse za pobjedu ima upravo Macron, koji nezvanično ima podršku oko 62 posto birača.

Birališta se otvaraju u 8 sati po lokalnom vremenu, a državljani Francuske u nekim prekomorskim franuckim teritorijama su već glasali.

Predsjednička kampanja je bila dosta neizvjesna, ali i otvorena. Macron se jasno zalaže za vrijednosti Evropske unije i jedinstvo, dok je Le Pen vodila čistu antiimigracijsku kampanju, protivila se Evropskoj uniji te nagovještavala mogućnost tzv. Frexita.

Analitičari smatraju da je predsjedničkoj poziciji bliži Macron, iako u prilog Le Pen ide veliki broj još uvijek neodlučnih birača, kojih nezvanično ima oko 20 posto.

Predsjednička utrka u Francuskoj s pažnjom se prati u cijeloj Evropi, a da li će Francuska ostati privržena EU ili će krenuti nekim novim putem znat će se večeras.