Samo čista energija
56

Francuska će do 2040. godine zabraniti automobile s benzinskim i dizel motorima

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Francuski ministar okoliša Nicolas Hulot najavio je kako će Francuska do 2040. godine zabraniti sva benzinska i dizel vozila kako bi se počela koristiti čista energija i ispunile obaveze Pariskog sporazuma.

Novi ministar otkrio je niz mjera koje se namjeravaju poduzeti što je dio plana predsjednika Emmanuela Macrona da do 2050. godine učini Francusku zemljom koja je oslobođena štetnog ugljena.

Svjestan je da će to biti udar za francusku automobilsku industriju, ali je uvjeren kako se radi o projektu koji može ispuniti obećanje.

Plan predviđa i da siromašnija domaćinstva dobiju pomoć tako da mogu zamijeniti njihova štetna vozila zdravijom alternativom.

Također je rekao kako će Francuska prestati koristiti ugalj za proizvodnju električne energije do 2022. godine.

"Želimo pokazati da borba protiv klimatskih promjena može dovesti do poboljšanja svakodnevnog života francuskih građana", rekao je Hulot.

Osim Francuske, ovakvu odluku ranije su donijele Holandija i Norveška, koje se ovih vozila žele riješiti do 2025. godine, te Indija i Njemačka čijim ulicama bi od 2030. godine trebala saobraćati samo za okoliš zdrava vozila.