Oko 60 iscrtanih simbola
71

Francuska: Brojna hapšenja i protjerivanja iz zemlje zbog grafita Davidovih zvijezda

L. S.
Grafiti sa Davidovim zvijezdama, simbolom judizma, povećali su se u Francuskoj otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra.

Pariška policija vodi istragu nakon što je desetine jevrejskih simbola oslikano na zgradama u francuskoj prijestolnici, rekli su lokalni tužioci.

Posljednje je uhapšeno dvoje državljana Moldavije prošlog petka u Parizu nakon što su priznali da su naslikali Davidove zvijezde na zidu po nalogu neidentifikovane osobe, rečeno je za Politico.eu, iz ureda pariskog tužioca.

Rus je uputio 33-godišnjeg muškarca i 29-godišnju ženu da izvrše taj čin u 10. arondismanu Pariza.

"Njih dvoje, koji nisu javno identifikovani, uhapšeni su zbog oštećenja imovine povezane sa porijeklom, rasom, etničkom pripadnošću ili vjerom, nakon što ih je lokalni stanovnik vidio kako crtaju plavu zvijezdu na zidu, koja je istog dana obrisana", saopštilo je parisko tužilaštvo. Ured je dodao da je sudski postupak protiv para prekinut zbog njihovog protjerivanja iz zemlje.

Osumnjičeni su bili u zemlji bez zakonske dozvole i privedeni su u centar za administrativni pritvor.

Ranije ove sedmice, pariški tužioci saopštili su da je oko 60 Davidovih zvijezda premazano na zidovima u 14. arondismanu grada, što ih je navelo da pokrenu istragu o incidentima.

Iz kancelarije javnog tužioca smatraju da je neophodno istražiti osnovnu namjeru ovih oznaka, posebno s obzirom na geopolitički kontekst i njihov utjecaj na francusko stanovništvo. Ukoliko se utvrdi da se radi o antisemitizmu, krivično djelo je kažnjivo do četiri godine zatvora i novčanom kaznom od 30.000 eura.