Financial Times
0

Francuska brani svoj jezik kao jezik diplomatije

FENA
Jean-Pierre Raffarin
Jean-Pierre Raffarin
Financial Times u ponedjeljak na naslovnoj stranici donosi tekst o nastojanjima Francuske da odbrani upotrebu francuskog kao jezika diplomatije u UN-u i drugim međunarodnim institucijama u kojima engleski postaje neprikosnoven.

Obnovljeni napori Pariza da osigura budućnost svog jezika u međunarodnim krugovima djelimično su izazvani i imenovanjem Britanke Catherine Ashton za šefa diplomatije Evropske unije.

Njen loš francuski, nekada nezamisliv za visokog zvaničnika EU, izazvao je konsternaciju u francuskim medijima i podstakao zabrinutost u Parizu da će Ashton izgraditi anglofonsku diplomatsku mašineriju Evropske unije.

Francuska je prošle nedjelje u UN poslala visokog izaslanika, bivšeg premijera Jean-Pierrea Raffarina, sa zadatkom da insistira na poštovanju francuskog kao jednog od radnih jezika svjetske organizacije.

Prije toga, Raffarin je bio u sjedištu EU u Bruxellesu, koji se tokom proteklih deset godina iz bastiona frankofonske diplomatije pretvorio u uporište engleskog jezika.

Nisu, međutim, svi Francuzi pretjerano zabrinuti zbog toga.

Jacques Lafit, francuski lobista u Bruxellesu ocijenio je za Financial Times da je engleski postao latinski modernog doba, jezik koji svi razumiju, što je jako praktično.

"Zašto se opirati njegovom usponu", pita se on.