Svijet
0

Francuska bombardirala pobunjeničke položaje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni vođa čadskih pobunjenika general Mahamat Nuri izjavio je u utorak da je francusko zrakoplovstvo bombardiralo položaje pobunjenika kako bi zaštitili režim predsjednika Idrissa Debyja Itnoa.

"Zrakoplovstvo nas je bombardiralo od ponedjeljka ujutro do jutros", rekao je general Nuri na privatnom radiju Europe 1.

Na pitanje da li su pobunjenici spremni da pokrenu novu ofanzivu protiv snaga predsjednika Debyja i zauzmu grad N'Djamen, on je odgovorio, "da, to je sigurno, bez francuske vojske". "Mi smo u stanju da pokrenemo novu ofanzivu", rekao je on.

"S obzirom na rezoluciju koju su jučer donijeli Ujedinjeni narodi, kojom daju mandat Francuskoj da intervenira u zaštiti režima, bit ćemo primorani da poduzmemo nove mjere", rekao je on, bez drugih pojedinosti.

Vijeće sigurnosti UN-a je "oštro osudilo napada oružanih grupa na čadsku vladu te pozvalo države članice da pruže pomoć čadskoj vladi", navodi se u neobavezujućoj deklaraciji.

General Nuri je zatražio od Pariza da ne intervenira."Mi smo rekli Francuskoj da je čadski problem unutarnji problem Čada i da se tu ne miješa."

U sukobima od vikenda bilo je mnogo mrtvih i najmanje 500 povrijeđenih, prema prvom djelimičnom bilansu međunarodne humanitarne organizacije.